Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Playback színház

18664478_1423621937722835_1331999346078959646_n.jpgA sport és a munkával nevelés mellett jelentős terápiás és tehetségfejlesztő hatású módszerünk a playback nevű pszichodráma módszer. Alkalmazása színházi próbák és előadások során történik, amelyeknek köszönhetően fejlődik a fiatalok beszédmegértése, az érzelmeik kifejezésének és megértésének képessége, valamint javul a szociális viselkedésük is.

 

A Szegletkő gyermekotthonban 2011 óta működik a playback-színházi program, amely keretében egy elfogadó, kreatív térben, szimbólumok segítségével fejezik ki a növendékeink az érzelmeiket, élményeiket. A play back színház hagyományai Alberto Moréno nevéhez fűződnek, aki közel 100 évvel ezelőtt alkotta meg ezt a színházi formát, amelyből a későbbi pszicho-dráma műfaj mai formája is kifejlődött. Az 1970-es években Jonathan Fox újragondolta ezt a műfajt. Mai formájában első sorban az Ő nevéhez kötődik. A színház lényege egészen letömörítve, a színészek, a nézők által elmesélt történeteket, illetve azok mélyebb tartalmát, rétegeit játsszák vissza, a többi néző jelenlétében. A növendékek e műfaj elsajátítása közben rengeteg rejtett tulajdonságaikat tárják fel, 

18.jpg

 
 

 miközben sorra fedezik fel magukban rejtett képességeiket, tehetségüket, a tanulás során az empatikus képességek, egymásra figyelés képessége is fejlődik. A folyamatok során kialakul egy őszinte és biztonságos társas közeg, amelyben a hiperaktív és magatartási, beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekek megtanulják a próbák során kontrollálni és társadalmilag elfogadható módon kifejezni az inpulzusaikat. A testtudati, mozdulat elemzéses munkának köszönhetően javul a testképük, megtanulják elfogadni és feldolgozzák a családi, 

múltbeli negatív életeseményeiket, traumáikat, új verbális és nonverbális kommunikációs stratégiákat sajátítanak el. A próbák során a társművészetekből, mint a pantomim, színjátszás, zene, költészet, festészet, rajzolás is merítenek.

3.jpgA folyamatos objektív megmérettetés tükrében, eddig három Országos, és egy Európai playback-találkozón vettünk részt kimagasló sikerrel.

A playback-színház rendszeresen kitermeli a

 saját tehetségeit, eddig egy külsős növendékünk elvégezte a Gór Nagy Mária színi tanodát, egy gyermek kapott a playback szakmától ösztöndíjat, 2 főt 2 pesti színházba hívták játszani, egy főnek maga Jonathan Fox ajánlott 3 éves ösztöndíjat.

 

+++

 

Szegletkő Gyermekotthon
2351 Alsónémedi, Felsőráda 21., Telefon: 06-29-537-250
e-mail: szegletkootthon@szegletkootthon.hu