Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terápiánk

7.jpgPedagógiai módszerekkel és elfogadó, befogadó, gondoskodó környezet teremtésével próbáljuk elérni, hogy a hozzánk helyezett fiatalok motiválttá váljanak abban, hogy az intézmény keretei között maradva, annak terápiás foglalkozásait és programjait igénybe véve elinduljanak a felépülésük útján.

 

8.jpgSzakmai munkánk első sorban a pedagógiai, pszichológiai, mentálhigiénés, szociális és addiktológiai szakmai ismeretekre épül, amely során az egyénre szabott mentori munka, a szeretetre és elfogadásra épülő támogató és gondoskodó emberi hozzáállás is erőteljesen megjelenik. Mindezek mellett fontos számunkra a szülők és hozzátartozók (amennyiben van) partnerként való kezelése. Tanácsadással igyekszünk támogatni őket. Célunk a szülői szerepükben történő megerősítés, kompetenciáik fejlesztése és kiterjesztése. 

 

15.jpgHisszük, hogy mindezeket Isten kegyelme nélkül lehetetlen igazán hatékonyan a ránk bízottak felépülésének szolgálatába állítani. Hisszük, hogy az ember akkor válik igazán egészségessé, ha lelkileg, testileg, pszichésen és szociálisan "jól van". Az embert bio-pszicho-szociális és spirituális lénynek tekintjük, aki nem csak biológiai és pszichés jellemzőkkel rendelkező közösségben élő lény, hanem spirituális lény is, aki nyitott a teremtő Istenére, teremtőjére. Akkor tud igazán egészségessé válni, ha önmagával, másokkal és teremtő Istenével harmóniában és békében tud élni. Munkánkat ezt a szemléletet vallva, de másokra nem ráerőltetve végezzük. A hit és vallás megismerését és a hitélet gyakorlását

 lehetőségként ajánljuk fel a növendékeink számára. A nálunk dolgozó szakemberektől is csupán annyit kérünk, hogy keresztény szemléletünket és értékrendünket tiszteletben tartva végezzék mindennapi munkájukat. 

 

16.jpgAz intézmény szakmai munkájának pillérei:

- erősen strukturált mindennapok 

- napirendbe épített tanulás (közismereti tárgyak, fejlesztés, képesség és készségfejlesztő foglalkozások)

- napi rendszeres sport (futás, foci) és versenyekre való felkészülés

- munkaterápia (tanyasi munkák, házon belüli és ház körüli munkák, kertészeti munkák - zöldségek és gyümölcsök termesztése, savanyítása, állatok gondozása és ellátása)

- Playback pszichodramatikus színházi módszer alkalmazása

- pszichológiai támogatás és terápia (egyéni és csoportos)

- mentálhigiénés beszélgetések 

12.jpg

 

- önismereti munka (csoportos foglalkozások)

- növendékekből álló önkormányzat és otthongyűlés működésének támogatása

- családok, szülők támogatása tanácsadással

- hitéleti programok

- változatos élményt nyújtó szabadidős programok 

14.jpg

+++

 

Szegletkő Gyermekotthon
2351 Alsónémedi, Felsőráda 21., Telefon: 06-29-537-250
e-mail: szegletkootthon@szegletkootthon.hu